פוסט רז רהב ושות' יוני 2023.
קודם OCD האחות הגדולה. המלכה האם. הפיין דיינינג הכי פיין שיש בישראל. אח"כ תרצה. האחות הקטנה שבז'אנר ברי היין היא אולי גם הכי פיין שיש בישראל. יוני הוא חודש יום הולדתי (10 ביוני ליתר דיוק). זה כנראה החודש שאני מבלה בו יותר במסעדות מכל חודש אחר (בדר"כ אני משתדל לעשות גיחה לחו"ל סביב התאריך הנ"ל). את יוני 2023 התחלתי בטוקיו כך שאת יום הולדתי העברתי בתל אביב. אחרי טוקיו הספקתי להיות בנאיפה, AKA, מנסורה, OCD, דוק, הבסטה ופרא. חודש עמוס. דיווחים עתידיים על חלק מהמסעדות יהיו כאן בהמשך. את החודש סגרתי בתרצה.
בשתיהן זה היה ביקור שלישי. כמו שרז אמר לי ב-OCD - פעם שלישית גלידה (והייתה!). ל-OCD הזמנתי כמובן מקום מראש. לא המון זמן לפני (אולי 3 חודשים לפני. יכול להיות גרוע יותר כמובן. להזמנות לסועד יחיד זו משימה לגמרי אפשרית). ההזמנה הייתה לשישי צהריים, 16 ביוני, שעה 12:15. לתרצה הגעתי בדיוק שבועיים לאחר מכן. שישי צהריים, 30 ביוני, שעה 12:00. שמה השתרבב בארוחה משותפת עם ידידה בבסטה וקלטתי אח"כ שלא הייתי בתרצה מאז ארוחת "סוף שנה" שאכלתי בה ב-30 בדצמבר ושהגיע הזמן שאחזור. ניסיתי ערב לפני כן להזמין מקום ליחיד לשישי צהריים והיה. lucky me.
שבוע לפני הארוחה ב-OCD קיבלתי תזכורת סופר מושקעת ב-PDF על מועד הארוחה, עלותה והקונספט הצפוי.
בהמשך המסמך הייתה גם תזכורת לתפריט שהזמנתי (אצלי בלי הגבלות קולינריות או אלרגיות), ציון של מחיר הארוחה - 690 ש"ח לסועד (כולל השירות) ומדיניות הביטולים (עד 48 שעות לפני מועד הארוחה, ואחריהן - חיוב של 50% מהעלות). צוין גם ש"הישיבה במסעדה מסביב לבר ועל כיסאות גבוהים בלבד ושבמסעדה מופעל מיזוג ולכן מומלץ להצטייד בג׳קט או עליונית". הירידה לפרטי הפרטים מתחילה הרבה לפני הארוחה.
OCD - שישי צהריים, תפריט חדש, מורחב ויקר יותר במסעדה המשופצת:
טוב. חפרתי מספיק. הגיע הזמן להיכנס ולאכול משהו. ככתוב למעלה - תפריט הטעימות האביבי המעודן אך העוקצני עם מוטיבים של עשן ואש. נשמע שעל הנייר יש כאן התאמה מושלמת לטעמים שלי. עשן ואש זה טעם החיים באוכל בעיניי. נכנסתי בזמן. ארז זוארס מנהל המסעדה קיבל את פניי. החלל אכן עבר מתיחת פנים והבר הורחב מ-18 מקומות ל-23 מקומות. באופן אישי חלל המטבח הפתוח של OCD תמיד נעם לי מאד. אלה המסעדות שאני הכי אוהב לשבת בהן. חלל של מסעדה מודרנית שרוצה לשים את האוכל ואת חומרי גלם במרכז. המטבח הוא לב המסעדה. כל השאר פחות חשוב.
סלרי, צנובר, עלים מרירים. גרניטה גבעולי סלרי וסירופ שזיף ירוק בן שנתיים, גבעולי סלרי חמוצים, חמציץ טרי, קרם שורש סלרי וצנוברים, ג׳לי צנוברים וסלרי, ריבת סלרי, שמן זית לצ׳ינו, עלי סלרי מטוגנים. התחלה מרעננת. זה נשמע כמו מנת יתר של סלרי וטעמים חמצמצים, אבל שלל העלים, המרקמים, משחקי הטמפרטורות, השילוב של הטעמים האדמתיים של שורש הסלרי והצנוברים עבדו פשוט מעולה. קצת חמוץ. קצת מריר. הגרניטה הייתה הברקה. פתיחה ירקרקה, רעננה וטעימה ביותר.
אספרגוס ושעועית. מגיעים לכמה מנות ביס שמוגשות זו אחרי זו במהירות יחסית. כולן מוקדשות לשני ירקות ירוקים שחביבים עליי: שעועית ירוקה ואספרגוס. אביב וכו'.
סטראצ'טלה ופחם. אספרגוס שרוף וסטראצ'טלה של המחלבה הקטנה. איכות הגבינות של המחלבה הקטנה היא נפלאה. יש כאן טארטלט קטן דקיק ומתפצח (עשוי מושלם) במילוי של מרקמים שונים של אספרגוס, כולל פירורי אספרגוס מפוחם וגבינת סטראצ'טלה נהדרת. שילוב מעולה. החלקים השרופים מוסיפים את האפקט המעושן המענג בדיוק במידה הנדרשת, בלי לגנוב את ההצגה לטארטלט עצמו ולמילויו. כמו בושם מעושן קלות. טארטלט ירק מושלם בעיניי.
שעועית, אסרפגוס. מיץ שעועית ירוקה מיובש / קרם אספרגוס מקורמל. מין מרנג קליל שעשוי ממיץ שעועית ירוקה במילוי קרם אספרגוס מקורמל. ביס אוורירי ומקסים. טעים ביותר. קרם נפלא. ממתק של ירקות. הדבר היחיד שהייתי מנסה לשנות כאן זה להוסיף יותר ירוק לצבע. הירקרק בהיר הזה דורש חיזוק.
אספרגוס, הוט-סוס אוכמניות. מיסו, שעועית ירוקה. ביס מכל אלמנט. משמאל - סיגר של שעועית ירוקה, כבושה ופריכה במילוי מיסו קצוות גבינה. דקיק, מבריק, טעים ביותר, מלא אומאמי. מימין - אספרגוס עם ג'ל אוכמניות חריפות. ביס שהיה טעים וחביב בלבד. ג'ל האוכמניות היה פיקנטי קלות ולא חריף. אפשר לחזק אותו.
צוות בפעולה. כרגיל ב-OCD הצוות הוא לא פחות ממהמם. איכותי, ידען, נחמד, שירותי, חייכן. תענוג לצפות בהם מהצד. תענוג לראות את רז מנצח על המקהלה. זו הצגת תכלית של מטבח שף מודרני ברמה הכי גבוהה שיש. ולעבוד כל הזמן מול עיניי הסועדים הבוחנות זה עסק לא קל כלל ועיקר, בטח אם יש בסביבה סועדים פחות מרוצים שלא ממש מתחברים לקונספט, למנות, לטעמים ולסגנון. בארוחה הזו (תודה לאל) לא היה בסביבתי מישהו כזה. לימיני ישב זוג צעיר שנראה שנהנה מכל ביס. לשמאלי ישב בחור צעיר ולידו שני הוריו. ההורים כנראה לא פודיז גדולים ולא ממש הבינו מה קורה מולם, אבל הם זרמו יחסית. את המנות מגיש בדר"כ איש צוות/טבח אחר תוך כדי הסבר מפורט על הקונספט, המחשבה מאחורי המנה, חומרי הגלם ומקורם. אי אפשר באמת לזכור את פרטי הפרטים. אלה שמות החבר'ה שבחשו, ערבבו, הקפיצו, הגישו והסבירו. כולם כאחד חמודים ומקצועיים: אוריין, אור, ויקטוריה, אייל, נוף, רון. ארז שהוזכר גם. ורז שתמיד מגיש מנה אחת או שתיים או שלוש. כשיצאתי אמרתי לרז שהצוות שלו מהמם. הוא אמר לי בחיוך שלא אומר זאת בקול רם כדי שזה לא יעלה להם לראש...
פאף ליים מושחר. עלי שעועית ואיולי מעושן. שני ביסים אחרונים בחגיגת נשנושי השעועית/אספרגוס. שניהם היו כיפיים ועזי טעם. מימין - פאף ליים מושחר. מין ביסלי מתפצח של שעועית ירוקה וכמו שרז כתב באינסטגרם שלהם - "אבקת קסמים". אבקת ליים שרוף וכל מיני אלמנטים מותססים אחרים שהם מייבשים וטוחנים לאבקה. ביס שיכול היה להיות מושלם אם לא היה מעט מלוח מדי. משמאל - עלי שעועית ואיולי מעושן. כאן הטעמים היו בול. איולי מעושן מעולה. עלה שעועית קריספי וכיפי לאכילה.
סדרת הביסים האספרגוסיים/שעועיתיים ירקרקים הייתה מהנה, משעשת, טעימה וחכמה. מין מתאבנים קטנים, חמודים ויצירתיים שמציגים את אותם חומרי גלם בשלל מרקמים, תצורות, טעמים וטכניקות. ממנה ממשיכים למנות קצת יותר גדולות ומורכבות. או במילים אחרות - עד עכשיו השתעשענו ושיחקנו. עכשיו מתחיל הדבר האמיתי.
מלפפונים שרופים, טונה, ג'ינג'ר ופונזו. אחרי יפן חשבתי שייקח לי הרבה זמן לחזור ליהנות ממנת דג נא בישראל. מזל ש-OCD הגיעה די מהר ועוד עם מנה עם מוטיבים יפניים. פונזו (מעולה). ג'ינג'ר (מורגש). היה פנטסטי. רוטב ממכר. קצת חמצמץ. קצת חרפרף. קצת מתקתק. בלי שום חנופה. דג טרי באיכות מעולה, במרקם נהדר ועם טעם מעולה. המלפפונים השרופים עבדו מצוין. מנת קרודו דג נא אביבית מענגת.
כוס היין הלבן איתה המשכתי. היא מטושטשת כי מה שברקע יותר חשוב... כוס קורטז. גאבי רזרבה, לה ראיה, פיאמונטה, איטליה, 2019 (La Raia Gavi Riserva). קורטז או קורטזה זה זן הענב. העלות - 63 ש"ח ל-175 מ"ל. יקר וזה. אני כבר מרביץ ארוחה ארוחה אז אשתולל גם עם האלכוהול. יין מעולה. מעט מינרלי וחד, מעט פרחוני. באחד האתרים נכתב עליו שהוא כמו ריזלינג גרמני מתקתק שפוגש שרדונה חד ומינרלי מבורגון. תיאור מדויק ליין שמתאים בול לקיץ ישראלי ולארוחה הזו.
ארון הספרים. היה בדיוק מאחוריי. הספר שתעדתי בארוחה ב-Kikunoi בטוקיו - Kaiseki: The Exquisite Cuisine of Kyoto's Kikunoi Restaurant לא נוכח כאן... אני בטוח שהוא יכול לשמש את החבר'ה כאן היטב כחומר להשראה.
קולורבי, שומשום ואצות. קולורבי / מיסו אצות ממכמורת / שומשום ישראלי / XO קולורבי. אחרי מנת דג לפנתיאון שהייתה עם אלמנטים והשפעה יפנית הגיעה מנת ירק לפנתיאון שגם היא יפנית/ישראלית. חגיגת קולורבי. אומאמי קולורבי פנטסטי. מנת ירק שכל שף יפני מודרני היה גאה להגיש. ירק במיטבו. רצועות קולורבי (כבוש?) מעט קראנצ'יות, רוטב מדהים של מיסו אצות. נדמה לי שהשרוף כאן זה גם אצות שמספקות את האפקט החרוך הנהדר שמככב לאורך כל הארוחה. תענוג.
לחמים של "אפוי", חילבה, ריבת שמנ"ז. לחם מחמצת (שמי שרוצה יכול לקבל refill שלו). בריוש חילבה (מעולה). ריבת שמן זית שהיא פלא עולם (רכשתי הביתה בסוף הארוחה). אני הייתי אפילו מחזק בה את הזיתיות (לא סגור איזה זן נמצא כאן) ואפילו נותן טאץ' של מלח. בבית מרחתי על לחם והוספתי מעט מלח גס. תענוג של דבר.
הפוגה של סיור מודרך במטבח ההכנות וההתססות. תה קולורבי. "טאקו" פטריות. איש איש בתורו (או זוגות או משפחות) נקראו לסיור מודרך במטבח ההתססות וההכנות של OCD. זה אלמנט חדש בארוחת הטעימות. בעיניי זה אלמנט מבורך. מי שהוא באמת foodie וחשוב לו להבין על תהליכים, שימור, קיימות, התססות, חומרי גלם - ייהנה מהסיור הקצר הזה ואף ישכיל. מי שהעבירה לי אותו ותוך כדי גם הגישה את תה הקולורבי המותסס כהמשך ישיר למנת הקולורבי מקודם היא אוריין המצוינת. יחד עם התה הוגש גם ביס של מעין טאקו פריך של פטריות שהיה מיצג של אומאמי פטריות מענג. בעיניי החידוש הזה זו אחלה יציאה ומשהו שנותן ערך מוסף לסועד ועוד קצת עומק לארוחה שהיא לא סתם עוד ארוחה במסעדה אלא חוויה קולינרית שלמה.
תותים וחילבה, בקר מקומי מיושן, רליש. בשר. למעלה - נתח של rib-eye (אנרטיקוט על העצם. כאן בלי העצם) מפרה מקומית ומאיכות יוצאת מן הכלל חרוך קלות בלבד (מדיום רייר-רייר. נהדר). למטה - עוד נתח שלמיטב זכרוני היה פאלדה שבושל בסו-ויד, נקצץ ואז קיבל צריבה (פאלדה - אזור הבטן. נתח שידוע יותר בזכות שמות שני חלקיו - הואסיו והפלאנק). הריב איי היה נפלא. הפאלדה אפילו יותר. הרוטב - רליש תותים וחילבה (בדיוק במידה) מתקתק-חמצמץ ומעולה. מנת בשר יוצאת מן הכלל. מאד אהבתי את שילוב המרקמים בין שני סוגי הבשר ואת שילוב הטעמים הכולל. בארוחה הקודמת שלי ב-OCD הייתה מנת בשר מעולה של נתח כף צרוב בגארום פורל וכרוב (משהו כזה). המנה הזו של הבקר בתותים וחילבה טובה אף יותר.
עוד קצת בקר ותותים. קרוקט תותים, טרטר בקר וכובע הנזיר. לא ממש זכרתי את פרטי הפרטים אז שלחתי הודעה במסנג'ר למסעדה. חזרו אליי די מהר עם התיאור המדוקדק הבא: "הקרוקט (שמגיע אחרי המנה של הבקר שמתרכזת בהשתמשות כל חלקי הפרה ובנוזלי ההתססה של התות המוצל והחילבה) מותקן מבשמל שהכנו מהתותים עצמם. בעצם המוצקים שמהם יצאו נוזלי ההתססה מהמנה שלפניה. ועל הקרוקט, טרטר בקר מהחלקים הרזים של אותה פרה שהייתה בווריאציות וחלקים שונים גם במנה שלפניה". בקיצור - ניצול נפלא של חומרי הגלם בוריאציות שונות. ביס מעולה, קראנצ'י, טעים מאד ומבריק בביצועו.
עוד יין. מגוון באדום. אדום כהה. קריניאן. וורטמן, כרמל, ישראל, 2016. 175 מ"ל שעלו 51 ש"ח. גוף מלא, עוצמתי, פירות אדומים ברקע. אחלה אדום כחול לבן.
בחזרה מהשירותים. מבט מהצד למסעעדה מלאה. 23 סועדים (בעצם 22. אני לא בתמונה).
עלים שרופים. עלים על פחם / וולוטה מיץ תרמילי אפונה / חומוס ירוק. מנת ירק מהטובות וטעימות שאכלתי אי פעם. לא פחות. מנה שצועקת אביב. העלים המפוחמים היו עונג לחך. פניס החומוס הירוק היה אדיר. רוטב הוולוטה (Velouté) הוא לרוב על בסיס ציר בשר/עוף או דגים עם חמאה. כאן להערכתי הוא היה צמחוני לחלוטין והיה טעים בטירוף.
חידקן. בצל לבן, חומץ פרחי פומלה, ורדים וקוויאר "קראט". חידקן שמגדלים בנחל דן. הוא המקור לקוויאר "קראט" הישראלי. אכלתי מנת שיפוד חידקן לא מזמן גם בדוק. הייתה מנה לא רעה אבל הדג עצמו לא היה להיט גדול. המנה הזו הייתה נפלאה על כלל חלקיה ומרכיביה. היה כאן מעין נזיד/מרק/קרם מענג של נתחי דג נהדרים, קוויאר מצוין, בצלים בשלל תצורות, בין היתר כקרם/פירה מופלא. שילובי טעמים נהדרים של אדמה, ים ועשן. מנה אדירה.
לפני הקינוחים. תפריט דז'יסטיפים ותפריט מוצרים לרכישה הביתה של "טנא" - המזווה של טנא שמציע מוצרים שונים ממטבח ההתססות והשימורים של OCD. רכשתי הביתה ריבת שמן זית וגם צנצנת של מיסו אזוקי חריף. שניהם חוסלו במהרה.
עשבים שרופים. תה, קמבוצ'ה, פרפה. קינוח הענן. חוזר בכל התפריטים של OCD והוא בהחלט אחת ממנות הדגל של המסעדה ובצדק מוחלט. ב-2 הארוחות הקודמות (נובמבר 2018 וכאמור פברואר 2022) היו גרסאות של פרפה דבש. כאן היה פרפה על בסיס עשבים שרופים (תה, קמבוצ'ה, מרווה) וביטרס. העננים הקודמים היו מנות בלתי נשכחות. קינוחים אדירים. זו לטעמי גרסה טובה אף יותר. בזכות העשן. קינוח מופלא. אחד המיוחדים, הטעימים והמתוחכמים שאכלתי. בכלל. או בשתי מילים - holy smoke!
כוס שרי ו-2 כוסות יין לא הספיקו. אז גם דז'יסטיף. יוליוס ביטרס (עשבי פלא) ועל הדרך קיבלתי גם שאריות של יוליוס מהדורה מוגבלת (אתרוגים כמדומני). 29 ש"ח לכוסית של 30 מ"ל.
אפונה וגרניום. ביס מתוק קטן, חמוד, טעים, נעים ומושקע של עוגיה על בסיס אפונה, קציפה לימונית וג'ל גרניום. אחרי האש והעשן של 2 הקינוחים הבועטים והמענגים היה כאן ביס מרגיע ועדין לסיום.
התפריט על שמי שקיבלתי למזכרת הביתה כמיטב המסורת ב-OCD.
החשבון הסופי שנכנס לחשבון חברת "אנשים שמנים וחשובים בע"מ". 970 ש"ח. 690 ש"ח זה החלק של האוכל והמינרליים (כולל השירות), 175 ש"ח על כל האלכוהול והשאר ל-2 המוצרים שרכשתי הביתה. המון כסף. ברור לי שיהיו רבים שירימו גבה ויגידו שזה לא שווה את הכסף (גם כשעלה 420 ש"ח לפני זמן לא רב רבים היו חושבים כך). לי זה היה שווה גם שווה. אלה מחירים שמשלמים היום על חוויות קולינריות יוצאות דופן ו-OCD היא כזו. מוזמנים לחזור לארוחות המישלן שתיארתי מטוקיו בפוסטים הקודמים (או המחירים של הממושלנות במילאנו שהזכרתי בתחילת הפוסט). אלה מחירים של הופעות רוק/פופ (גולדן רינג של ברונו מארס עולה מעל 1000 ש"ח) או של משחק בליגת האלופות (גם יקר יותר). החיים יקרים. הקולינריה יקרה. אני מעדיף לשלם 690 ש"ח על ארוחת חוויה יוצאת מן הכלל ב-OCD מאשר 69 ש"ח על חמגשית השווארמה השמנונית והבינונית שמול המשרד שלי. זה אני.
מדוע אתה יודע כמה עולה כרטיס כניסה לגולדן רינג של ברונו מארס?
השבמחקאגב, הארוחה שאכלת כאן, אם אני גם משווה לאלו שיצא לי לאכול באחות הגדולה, אכן נראית הכי שלמה וטובה עד כה. אמנם המחיר הזה מוגזם לחלוטין בעיני, אבל אם כבר, אז כזה.
לתרצה אני מוכרח לחזור ( הבעיה היה העמידה בתור וחוסר היכולת שלי להגיע מוקדם מהפריפריה)
מעריץ גדול של ברונו מארס....... .........................................................................................................טוב. לא ממש. מישהי במשרד קנתה כרטיס.....................................................................
מחקלדעתי הענווה לOCD מגיע בצדק כוכב אחד, אבל כנראה לא השני. ההבדל הוא בטקס ובfinesse והם לא שם, כמעט לא ראיתי בארץ משהו שמתקרב לfinesse של 2 כוכבים או 3. האוכל טעים, התפריט יצירתי והחוויה מרתקת. אגב, כשהשוויתי להיבה, חשבתי שהיבה דווקא מעניינת יותר כי היא מציעה טעמים מקומיים יותר, בעוד OCD מציע תפריט כמעט סקנדינבי עם חומרי גלם מקומיים.
השבמחקלגבי תרצה, אני חושב שהמחירים שהצגת שערורייתים לבר יין. אפילו אם ״הגזמת״ כלשונך, המחירים מאוד מאוד גבוהים למנות בר יין. מעצבן ממש לחיות בארץ שבה אנחנו חיים. ברי יין עם כוכב מישלן לא מתקרבים למחירים האלה. כנראה צריך לבוא לתרצה רק ליין ולהתעצבן רק ממחירי היין הישראליים אבל לזה עוד התרגלנו. אבוי
נסכים שלא להסכים על OCD 🙂. אכלתי במסעדות 2 כוכבים בלי יותר מדי finesse אבל כאלה שמצליחות "לספר סיפור שלם" שהוא גדול מסך חלקיו ולתת חוויה שהיא יותר מארוחה טובה במסעדת כוכב אחד. לתחושתי OCD היא כזו.
מחקהחוויה האישית שלי בהיבה בתחילת דרכה הייתה בינונית כי חומרי הגלם לא הרשימו והעשייה של חלק מהמנות הייתה ממש לא מדויקת. אני צריך לחזור.
לגבי תרצה - יש מנות שמתומחרות סביר בהחלט ויש כאלה שלא. כמו בכל מקום. הנחמה היא שמקבלים שם מנות לא סטנדרטיות שעשויות מעולה.