לפני כמה שנים הייתה "תחרות" דים סאם ברח' בן יהודה (מספר 7 ו-9) שם במרחק בלוק אחד התמקמו שני מקומות דים סאם מתמחים. תחילה פוראמה (שהתחילה באשקלון) ואחריה הונג קונג דים סאם שלמיטב זכרוני מי שפתח אותה עבד לפני כן בפוראמה. פוראמה תל אביב לא שרדה את התחרות הזו. הונג קונג דים סאם עדיין שם. כעת, במרחק של חציית כביש נפתחה שוב חזית סינית ישירה. בבוגרשוב 31 נפתחה לה בנובמבר מסעדה/מזללה בשם ליי פו (Lai Fu) ומולה בבוגרשוב 34 יושבת כבר מספר שנים מסעדת הבית הסיני או בשמה השני Peking Duck House. למען האמת, בניגוד לקרב הבן-יהודי שהיה ממש קרב בין שני מקומות שהתמחו באותה מנה - כמעט אך ורק בדים סאם - בקרב הבוגרשובי אין ממש חפיפה ישירה. המטבח בליי פו אמנם מנוהל ע"י טבחים סינים וההתמחות היא בעיקר במנות דים סאם אבל הוא מציע תפריט עם שלל מנות אסייתיות כולל הרבה מנות סושי דווקא, והבית הסיני מציעה תפריט סיני רחב שכולל מעט דים סאם והרבה מנות נודלס, ווק ומנות בשר בהשראה סינית.
אחרי שקראתי דיווחים חיוביים על הדים סאם של ליי פו ביקרתי בה פעמיים בשני צהרי שישי מזדמנים (19 בנובמבר ו-3 בדצמבר) וניסיתי מנות שונות. זה עורר את סקרנותי לבדוק פעם אחת גם את הבית הסיני שתמיד עשה לי רושם כמקום לא באמת אותנטי שמגיש אוכל סיני מתחנף ולא באמת סיני ובעיקר תמיד נראה היה די ריק וחסר אווירה כשעברתי לידו. ב-9 בדצמבר, יום חמישי בצהריים, ארזתי את הלפטופ ואזרתי את האומץ כדי לנסות גם אותם. הנה חזרתי כדי לספר על השניים.
לפני כן גילוי נאות. לא הייתי בסין. אני לא באמת יודע מה זה דים סאם אותנטי או אוכל סיני אותנטי. איכשהו כל הסיניות שפועלות כאן טוענות שהן אותנטיות. יש לי יחסית מעט ניסיון עם אוכל סיני. ממעט המסעדות הסיניות שיש בתל אביב לא ניסיתי יותר מדי. מפוראמה והונג קונג דים סאם לא התרשמתי במיוחד בזמנו. בלונג סנג הוותיקה באלנבי ישבתי פעם-פעמיים ואכלתי אוכל טוב (חריף שם הוא חריף!) מהתפריט באנגלית שמיועד לאמיצים ונחשב לאותנטי. בסינג לונג ובחומה הסינית ישבתי בזמנו ומוצלח במיוחד זה לא היה. ב"סינית של אהרוני" היא פת קואה בהרצליה שנסגרה לא מזמן ישבתי לא מעט כשעבדתי בפיתוח. האוכל בה היה לא רע אבל בהחלט היה מתחנף ומותאם למחוזותינו. פה ושם היו פופ-אפ שפים או מסעדות שף ישראליות שהציעו בין היתר מנות סיניות (לילך רווה עשתה את זה טעים באסיה ז"ל ובניט נוי). יש שמועות על מקומות אותנטיים וטעימים באזור נווה שאנן בתל אביב ויש פתאום דיבור חזק על מסעדה וותיקה בשם הים הסיני ברח' שנקר שמגישה מנות סיניות מסורתיות אבל את אלה טרם ניסיתי. אולי זה יגיע מתישהו.
Lai Fu - דים סאם סיני חדש ומוצלח:
ליי פו נפתחה כך נכתב ע"י שני ישראלים - נועה אשכנזי ודוד שרם שמם, אבל מי שמנהלים את המטבח ומשמשים כשותפים הם שני טבחים סינים וותיקים עם ניסיון רב שנים במסעדות אסייתיות בארץ. בכתבות היח"צ הוזכר איש דים סאם שהביאו מהונג קונג שמייצר את הבצקים בעבודת יד. יש כאן שני תפריטים והמקום מוגדר כ"בר דים סאם וסושי". התפריט הראשון - תפריט פאן אסייתי רחב מאד של שלל מנות ממוצאים מזרח אסייתיים שונים (לא ממש סיניים) שנראה קצת תיירותי ומתחנף (קצת הרבה) וכולל הרבה מנות סושי כמו שישראלים אוהבים (ספייסי מיונז וכיו"צ). התפריט השני הוא התפריט המתמחה בדים סאם. כמו שנכתב באחת הכתבות - מיטב בצקי המטבח הסיני: לחמניות באו מאודות וכיסוני שו מאי קטנים, קריספי באו וקריספי וון טון ושיאה גיאו – כיסוני בצק אורז דקיק המוגשים בסיר אידוי. הכל בעבודת יד והכל מוגש בכלים מקצועיים שהביאו מהונג קונג. די ברור שהמקום מנסה להיות נגיש לכווולם. גם לצעירים, גם למשפחות וגם לחובבי אוכל מדופלמים (יענו פודיז) שכנראה יבואו לנסות בעיקר את הדים סאם (פלצני אוכל שכמונו). תכלס הגיוון הזה מובן לגמרי במציאות הקולינרית הישראלית.
המקום לא גדול. יש מעט שולחנות בפנים וכמה שולחנות בחוץ אבל בפעמיים שישבתי במסעדה (בהפרש של שבועיים) עמלו במרץ על בנייה ושיפוץ של החלל השכן שיכיל מקומות ישיבה נוספים.
זה תפריט הדים סאם. שנחאי סטייל ככתוב. את התפריט השני עם הסושים וכל היתר לא צילמתי. הזמנתי בשתי הארוחות רק מנות מהתפריט הזה (פלצן כבר אמרתי). למרות התמונות והצבעים המעט ילדותיים שעושים קצת רושם של מלכודת תיירים ההיצע של הדים סאם הוא מקצועני (סליחה אותנטי). משום מה גם את מרקי הטום יאם הוסיפו לתפריט הזה.
הראשונה: שיאה גיאו: כיסוני בצק אורז שקופים מאודים במילוי שרימפס. 27 ש"ח ל-3 יחידות קטנות. בצד הוגש רוטב הבית וגם סויה וטריאקי למי שמתעקש. רוטב הבית שמיועד לדים סאם הוא עדין וחמצמץ. טעים ומוצלח. אני מניח שהוא מתבסס על חומץ סיני כלשהו אבל מרכיביו (אפילו הכלליים) נותרו עמומים. כנראה שמדובר בסוד סיני עתיק והחבר'ה במטבח לא מוכנים לחשוף אפילו פרומיל ממנו. ההגשה של הכיסונים יפה ומושקעת. השיאה גיאו היו קטנים ועדינים עם בצק דקיק, מעט דביק ומוצלח ומילוי טעים. השרימפס לא היה משחתי כמו שנתקלים בכזה בלא מעט כיסונים אסייתיים. ביסים מהנים.
כיסון מספר שלוש ואחרון לארוחה הראשונה שלי בליי פו. באו. אולי גולת הכותרת בין כיסוני הדים סאם השונים. בצק מאודה (בעבודת יד כמו היתר) עם מילוי של עוף שרימפס וירקות. בחרתי ב-2 יחידות שעלו 39 ש"ח. במנות הבאו יש 6 אפשרויות מילוי. הכי הרבה מבין הכיסונים השונים (יש 5 מנות באנים - לחמניות מאודות במילויים שונים). גם כאן הביצוע מוצלח. גם יפה לעין, גם עשוי היטב וגם טעים. הן הבצק המעט יותר עבה וודאי גדול בהרבה מקודמיו שטעמתי, והן המילוי הנדיב והמתובל היטב שעבד היטב עם רוטב הבית.
ביקור שני שבועיים לאחר מכן.
אני חייב לגוון ולכן הפעם התמקדתי במנות אחרות. התחלתי עם אחד הדים סאמים המטוגנים. קריספי באו. באו עוף עם ירקות. 2 יחידות ב-36 ש"ח. אני נשמע כמו תקליט שבור אבל זה עוד כיסון מוצלח. בצק טוב וטעים שמקבל קריספיות טובה ומהנה מהטיגון. בלי טיפת עודפי שומן. מילוי טעים. אני מניח שאם לא הייתי בונה על בקר במנה הבאה הייתי מזמין את הקריספי באו בקר.
כמו שאפשר להתרשם נהניתי בשני הביקורים בליי פו. למרות ההתפזרות למחוזות אסייתיים שונים, המיקוד הסיני שמתבטא בתפריט הדים סאם הוא מוצלח ומקצועני. בהחלט אחד הטובים שנתקלתי בהם בארץ.
הבית הסיני - פקין דאק האוס - ארוחת צהרי יום ה':
הבית הסיני נפתחה כבר מתישהו בתחילת 2015 כ"פקין דאק האוס" ואיכשהו פועלת מאז די בשקט, בלי יותר מדי כתבות, ביקורות ולמען האמת גם בלי יותר מדי סועדים, לפחות מההתרשמות שלי בכל פעם שחלפתי על פניה במשך השנים. אולי הם חיים ממשלוחים. מי שפתח אותה בזמנו היה ישראלי בשם בן ברקאי שהיה בין הבעלים של רשת למון גראס וווק טו ווק והביא אז שפית ילידת שנחאי שנישאה לישראלי ועלתה לארץ. למיטב ידיעתי הם כבר מזמן לא קשורים למקום והיום הוא מתופעל ומנוהל ע"י כמה טבחים סינים. הביקורות אחרי הפתיחה היו רעות. ערן לאור בהארץ כתב על "ברווז צולע", הכותרת בוואלה של אבי אפרתי הייתה "הולך כמו ברווז". כל אלה לא עשו לי חשק גדול לנסות. עכשיו מתוך סקרנות קולינרית ולטובת פוסט זה אזרתי אומץ. הצוות כאמור השתנה מימי הפתיחה אבל אני לא זוכר שנתקלתי בביקורת כלשהי מהשנה-שנתיים-שלוש האחרונות.
שורה תחתונה - לליי פו אחזור בהזדמנות. לבית הסיני לא.
אני אכלתי בבית הסינית לא מעט פעמים ןדעתי האוכל שם מצויי וממש לא מתחנף. יש מנות מאוד מיוחדות כמו פטריות אוזן פיל ושרימפס במלח ופלפל. בכל פעם שסעדתי שם הייתה במקום קבוצה של סועדים סינים. הייתי נותן להם הזדמנות נוספת...
השבמחקאיש ודעתו. מה שאני אכלתי (ויתכן וזה לא מייצג) היה בינוני. גם האווירה בצהריים הייתה די מדכאת ומוזרה בגלל הריקנות של המקום (יש מקומות שזה לא מפריע לי). כרגע פחות בוער לי לחזור לשם. יש כאמור כמה סיניות אחרות שעדיין לא ניסיתי כמו הים הסיני המדוברת שמוזכרת גם בתגובה שמתחת...
מחקאני אמור להיות ברביעי הקרוב בים הסיני, עם מישהו שמבין דבר או שניים במטבח האסייאתי. אני לא מתכוון כלל לעיין בתפריט. אתן לו את הכבוד וכמובן את האשמה. LAI FU מסקרנת אותי מאוד, אבל שוב מקום קטן בעיר הגדולה שהסיכוי שאגיע אליו במיוחד מאזור השרון, הוא נמוך. מבאס.
השבמחקמאחל לכם שיהיה טעים וכמובן אותנטי לחלוטין... להאשים אפשר גם את ביצה עלומה שהוציא אותם פתאום לאור בביקורת הנלהבת שלו.
מחקתודה על הדיווחים.
השבמחקהבית הסיני - פקין דאק האוס החליף בזמנו את מסעדת אנג סו של האחים ירזין, שהתקיימה פחות מחודש ואז "נסגרה" לשיפוצים. הסגירה המהירה של המקום הפתיעה אותי. לא הבנתי למה האחים ירזין לא ממשיכים לנסות לבסס את המסעדה החדשה כדי שתצליח. בדיעבד ולאור הצלחותיהם במסעדות אחרות הבנתי שייתכן שדווקא המקרה הזה יכול להעיד על המקצוענות שלהם. כלומר, לא ממשיכים עם עסק כושל וכך עוצרים הסתבכות כלכלית גדולה יותר.
כמו שכתבת פקין דאק האוס פועל שנים רבות וזה יפה במיוחד לאחר הכשלון של הירזינים. יש ימים (בעיקר ערבים) שהמקום פעיל ותוסס אבל זה לא קבוע או יציב. גם האוכל שלהם הוא בעיקרו פונקציונלי ולא יציב. בעבר הרחוק יצא לי לסעוד שם (בעיקר בצהריים) ואני זוכר שהיה חביב והמחיר מתון. בשנים האחרונות כבר לא. לפי הדיווח שלך לא הרבה השתנה מאז.
פה ושם רואים שם סועדים מהמזרח הרחוק (ואפילו נטען שאנשי השגרירות הסינית מגיעים לשם), נתון שאמור לסמן שהם עושים משהו נכון. כמוך, גם אני חשתי שהם יותר מחפשים לקלוע לטעם הישראלי אז זה קצת משונה. אולי יש להם (כמו במסעדות אסייתיות אחרות) תפריט ייעודי.
הביקור הראשון שלי ב-לאי פו הבהיר שיש שחקן חדש, מרענן ואיכותי בעיר. כמו שכתבת הם בהחלט יודעים לטפל בכיסונים ולפי התנסותי בעבר די בהצלחה. לשם השוואה, הכיסונים של הסיני הזועף בנווה שאנן (בינתיים הוא ואשתו עזבו והמקום החליף ידיים) היו עם בצק עבה ומילוי גס. ב-לאי פו הכול עדין, טעים ומזמין יותר. מצטרף לתקוותך שהם ימצאו את הדרך להרחיב עוד קצת את הרפרטואר של הכיסונים.
לא זכרתי את הסיפור של אנג סו. לגבי ליי פו או לאי פו או איך שהם לא קוראים לעצמם - אכן איכות גבוהה ויופי של מקום. שרק ימשיכו כך. מפתיע לשמוע לגבי הסיני הזועף ועובי הכיסונים שלהם כי קראתי דיווחים חיוביים.
מחקיש לציין שהכיסונים בבית הסיני הם שוויי ג׳יאו, כלומר מבושלים במים, לעומת המאודים של ליי פו. על כן הבצק עבה יותר.
השבמחק